סעיף 22 לפקודת האגודות השיתופיות (להלן: “הפקודה“), מגדיר באופן מפורש את סמכות אגודה שיתופית להטיל קנסות על חבריה, ככל שנקבע כך בתקנון שלה:
“אגודה רשומה רשאית עפ”י תקנותיה ליטול סמכות להטיל על חבריה קנסות בהרשאת האסיפה הכללית או הועד או באותו אופן אחר ככל אשר תקנות האגודה תקבענה: קנסות אלה דינם כדין חובות המגיעים לאגודה.“
גם סעיף 52 לפקודה (העוסק במנגנון הבוררות) קובע, כי:
רשאית אגודה רשומה לקבוע בתקנותיה הוראות בנוגע ליישוב סכסוכים הנוגעים לעסקי האגודה, בין ע”י הרשם או באופן אחר; תביעה של אגודה רשומה לכל חוב או דרישת תשלום המגיעים לה מחבר, ממי שהיה חבר, או מן הממונה, או מן היורש או הנציג החוקי של חבר שמת, לרבות קנס שיוטל בהתאם לתקנות האגודה, בין שהודו ובין שלא הודו באותו החוב או באותה דרישת התשלום, הריהי סכסוך הנוגע לעסקי האגודה כמשמעותו בסעיף-קטן זה.
קביעה זו חזרה ונשנתה גם בפסיקה, כך, לדוגמא, בעא 393/08 אורי שגיא נ’ כפר ביאליק כפר שיתופי להתיישבות חקלאית בע”מ, סעיף 13:
בדומה לכל תאגיד משפטי, גם באגודה השיתופית ישנן רשויות אשר תפקידן לנהל את האגודה. הרשות העליונה באגודה היא האסיפה הכללית של חברי האגודה אשר קובעת את מדיניות האגודה. לצידה מכהן ועד ההנהלה אשר הוא המוסד המנהל של האגודה ובידו הופקדה הנהלת עסקיה של האגודה. האסיפה הכללית בוחרת מבין חברי האגודה את הועד בהתאם לתקנות האגודה. לוועד סמכויות רבות בניהול האגודה, וביניהן כינוס האסיפה הכללית; הטלת קנסות; התנגדות לקבלת חברים; תשלום ליורשו של חבר שנפטר ועוד.
כעת עלינו לברר, כיצד יכולה האגודה לגבות את חובות החבר: האם רשאית האגודה לקזז את חובותיו של החבר מזכויותיו בהתאם לרשום בפנקסי האגודה, או מזכויות אחרות שמגיעות לו?
סעיפים 23 ו 24 לפקודה, קובעים כך:
23. (1) כל הכספים המגיעים לאגודה רשומה מאיזה חבר עפ”י פקודה זו או עפ”י תקנותיה של האגודה או בקשר עם עסקיה, יהא דינם כדין חוב המגיע לאגודה מאותו חבר, וכן ייגבו.
24. (1) בשל כל חוב המגיע לאגודה רשומה מחבר או ממי שהיה חבר, יהא לה לאגודה שעבוד על מנייתו או על חלקו בהון ועל פקדונותיו, ועל כל דיבידנדה או הענקה או על חלק אחר מן הרווחים המגיעים לו, ויכולה היא לעמת כל סכום שנזקף לזכותו של החבר או של מי שהיה חבר או כל סכום המגיע לו, לעומת תשלום אותו החוב או על חשבון סילוק אותו החוב.
הסיפא של סעיף 22 שצוטטה לעיל מלמדת בבירור, כי דינו של קנס שהטילה האגודה, בהתאם לתקנונה, הוא כדין כל חוב שחייב חבר לאגודה. בהתאם לסיפא של סעיפים 23 ו- 24 לפקודה עולה, כי האגודה רשאית לקזז כל סכום שחייב החבר לאגודה, מסכומים שנזקפו לזכותו.
עקרון זה נקבע גם בפסיקה. כך, לדוגמא, בפש”ר (ב”ש) 8520-08-21 חצב מושב עובדים נ’ הכונס הרשמי. שם נדונה סמכות האגודה לשעבד את זכויותיו של החבר במקרקעין, בשל חובו לאגודה. בית המשפט קבע, כי אין לאגודה סמכות כזו, אך הוסיף:
אכן, סעיף 23 בפקודת האגודות השיתופיות מגדיר כ”חוב לאגודה” כספים המגיעים לה מחבר, אולם לא כל חוב יוצר כשלעצמו מקור לזכות שעבוד. גם מסעיף 24 בפקודת האגודות השיתופיות לא תיוושע האגודה, כיוון שסעיף זה יוצר שעבוד לאגודה, בגין חוב של החבר, על “מנייתו או על חלקו בהון ועל פקדונותיו, ועל כל דיבידנד או הענקה או על חלק אחר מן הרווחים המגיעים לו”. סעיף זה לא יוצר זכות שעבוד האגודה על זכויות החבר במקרקעין, אלא אך מקור לגבייה מבין זכויות החבר מכוח חברותו באגודה.
הנה, כי כן קבע בית המשפט במפורש, כי סעיף 23 בפקודה מהווה מקור לגבייה מבין זכויותיו של החבר.
בשולי הדברים יש להוסיף, כי קיים גם מקור לזכות קיזוז כללית, בהתאם לסעיף 53(א) לחוק החוזים (חלק כללי) תשל”ג-1973: “חיובים כספיים שצדדים חבים זה לזה מתוך עסקה אחת והגיע המועד לקיומם, ניתנים לקיזוז בהודעה של צד אחד למשנהו; והוא הדין בחיובים כספיים שלא מתוך עסקה אחת, אם הם חיובים קצובים.”
על פי סעיף זה, אם החיובים הם קצובים, רשאי צד אחד, בהודעה לצד השני, לקזז בין החיובים הנגדיים. כך נקבע בע”א 377/82 התעשיה האוירית לישראל בע”מ נ’ צור גת חברה לפיתוח ולגידור בע”מ: “קיזוז הוא פעולה משפטית חד-צדדית (סעד עצמי) המשתכללת באמצעות הודעה לצד השני”.
מהי הגדרת “חיוב קצוב”? בעא (חי’) 32067-10-19 איתי דור און נ’ בנק מזרחי טפחות בע”מ, נקבע כי: “חיוב נחשב ל”קצוב” אם הוא נקוב בסכום של כסף, או לחלופין – אם ניתן לקצוב את שיעורו בפעולה חשבונית פשוטה, ללא צורך באומדן או בהערכה“
ככל שהקנס אותו הטילה האגודה על חבריה, בהתאם לתקנונה, הוא קצוב – כלומר הוא נקוב בסכום מסוים של כסף או ניתן לחישוב בפעולה חשבונית פשוטה – רשאית האגודה לקזז את חיובי החבר גם מכספים שהיא חייבת לו.
סיכום: אגודה רשאית להטיל קנסות על חבריה, כל עוד מנגנון הטלת הקנס נקבע בבירור בתקנון האגודה. קנס שלא שולם לאגודה, כמו כל חוב כספי אחר שלא שולם, רשאית האגודה לקזז אותו מזכויותיו הכספיות של החבר באגודה.
- במשרדנו ניתן לקבל ייעוץ וכן את כל השירותים הקשורים באמור במאמר זה ובכלל בהקמה וניהול אגודות שיתופיות
- ניתן להשאיר פרטים בעמוד “צור קשר” או בתחתית העמוד באתר או בטלפון 04-6499777
- מאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ו/או המלצה משפטית.