אגודות שיתופיות וועדים מקומיים

זכות חבר האגודה לעיין במסמכי האגודה

1. שאלת זכות העיון במסמכי האגודה מעסיקה לא מעט, הן את חברי מושבים, אשר מעת לעת מעוניינים לבחון החלטות, פרוטוקולים או הסכמים שערכה האגודה והן את נושאי התפקיד באגודה (למשל חברי וועד), אשר לא תמיד יודעים כיצד להתמודד עם דרישות חבר אגודה לעיין במסמכים.

2. תקנה 37 לתקנות האגודות השיתופיות (רשויות האגודה), תשל”ה-1975, קובעת:

לכל חבר האגודה הזכות לעיין בספרי הפרוטוקולים של האסיפה הכללית, המועצה, הועד ויתר רשויות האגודה, תוך שבע ימים מיום שדרש.”

באשר למסמכים אלו, לא יכולה להיות מחלוקת, כי לחבר האגודה הזכות לעיין בהם.

3. תקנה 4 לתקנות האגודות השיתופיות (הוראות כלליות), תשל”ו-1976 קובעת, כי:

כל אדם רשאי לעיין, במשרד הרשם, במסמכים המפורטים להלן, לאחר ששילם את האגרה שנקבעה לכך:  (1) פנקס הרישום; (2) העתק תעודת הרישום של האגודה; (3) תקנותיה של אגודה; (4) פנקס השעבודים שהאגודות הטילו על נכסיהן, ופנקס השעבודים לזכות האגודה; (5) צו מאת הרשם; (6) כל מסמך אחר בהסכמת הרשם“.

אין ספק, כי גם לגבי מסמכים אלו, בהם רשאי לעיין כל אדם, קיימת זכות עיון לחבר האגודה. בעניין זה יש להוסיף, כי הזכות לעיין במסמכי האגודה, כאמור כוללת בתוכה גם את הזכות לצלמם.

4. בתיק שמספרו 31/190/11- יואב פוזנר נ’ אגודת הכורמים הקואופרטיבית של יקבי ראשון לציון וזיכרון יעקב בע”מ )פורסם בנבו, 14.08.2011), אשר הובא בפני רשם האגודות השיתופיות, קבע הרשם, כי בתיקה של אגודה שיתופית ישנם מסמכים רבים, חלקם רלוונטיים לכלל החברים וחלקם רלוונטיים לחברים מסוימים בלבד, בהליכים מסוימים בלבד או לצדדי ג’ שאינם חברים באגודה.

עוד נקבע, כי טענת האגודה לפיה מתן זכות עיון גורפת ללא הבחנה, מעבר לזכות העיון הניתנת במסמכים המפורטים בתקנות 4 ו-37 כפי שצוינו לעיל, עלולה לפגוע באגודה או בחברים יחידים ובצדדי ג’. לא לחינם קבע המחוקק מהם המסמכים המותרים לעיון, תוך ביצוע הפרדה מדורגת בין מסמכים הניתנים לעיון כלפי כולי עלמא, מסמכים הניתנים לעיון כלפי חברי האגודה בלבד ומסמכים הניתנים לעיון תוך קבלת אישור הרשם בלבד. הצורך לשמור על האגודה, חבריה או צדדי ג’ הבאים עמה במגע מפני פגיעה בפרטיות, סוד מסחרי או כל פרמטר אחר שראוי שמקומו לא יפורסם בציבור, לבטח הובא כשיקול בעניין זה על ידי המחוקק.

5. לדעת הרשם ישנו פתרון לסוגיות שבמחלוקת בדיני האגודות השיתופיות. כך, תקנה 4(6) לתקנות ההוראות הכלליות קובעת כי:”…רשאי כל אדם וכן חבר אגודה לעיין במשרד הרשם במסמכים הבאים:(6) כל מסמך אחר בהסכמת הרשם …” עוד נקבע שם, כי מלשון התקנה ברור, כי דרושה הסכמת הרשם לשם עיון במסמכים “אחרים” המבוקשים.

6. מכאן ברור, כי על מנת לקבל את הסכמת הרשם יש להביא בפניו את המטרה, הסיבות והנימוקים לקבלת האישור לעיין במסמכים המבוקשים. הרשם ישקול את כל אלה, ביחס של תועלת מול נזק לאגודה לחברים בה ולצדדי ג’ ויחליט בהתאם לכך.

7. מכל המקובץ לעיל עולה, כי חבר אגודה אינו יכול לקבל לעיונו ו/או לידיו מסמכים ככל העולה על מבוקשו, העולה לעיתים כדי “מסע דייג” ולרבות דו”חות כספיים של האגודה אלא אם, יביא בפני רשם האגודות השיתופיות בקשה מנומקת לעיון במסמכים הנדרשים (אלו שאינם כלולים ומנויים בתקנות 4 ו- 37 כאמור, והרשם ייתן החלטתו בעניין זה לאחר שישקול כלל השיקולים.

8. מבלי לפגוע באמור לעיל, כמובן שלוועד ההנהלה שיקול הדעת הרחב לבחון כל בקשה לעיון במסמכי האגודה בעיון רב (שתוגש בכתב ובצירוף הנימוקים לבקשת העיון), הן באשר לנחיצות העיון, והן באשר למידת הפגיעה הצפויה בחבר אחר ו/או בעסקי האגודה, להסכים לעיון או לסרב לו ואם להסכים לקבוע את התנאים, המקום והמועד לעיון.

  • במשרדנו ניתן לקבל ייעוץ וכן את כל השירותים הקשורים באמור במאמר זה ובכלל בהקמה וניהול אגודות שיתופיות
  • ניתן להשאיר פרטים בעמוד “צור קשר” או בתחתית העמוד באתר או בטלפון 04-6499777
  • מאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ו/או המלצה משפטית.
Skip to content